Cum s-a născut proiectul ”Redevenim”?

Numele meu este Cosmin Dinu și sunt doar unul dintre reprezentanții Asociației ”Tineri pentru Tineri România” care cred cu tărie în realizarea acestui proiect.  

Eu pot spune că m-am bucurat de o existență liniștită, într-un context favorabil unei dezvoltări armonioase. M-am născut în București și am avut șansa de a crește într-un mediu echilibrat, înconjurat de dragoste, într-o familie ce a știut să mă învețe să fiu, înainte de toate, om.  

Însă pentru multe din persoanele fără adăpost pe care le regăsim pe străzile Bucureștiului de astăzi, o viață ca aceea pe care am trăit-o eu nu rămâne mai mult decât un vis frumos.  

 Și totuși, oare nu merită și ei o a doua șansă? Oare nu ar trebui să ne oprim o clipă și să ne întrebăm dacă nu am putea dărui și altora măcar puțin din binele ce ne-a fost dat din plin, din timpul și resursele de care dispunem? 

De ce am ales să sprijinim perosanele fără adăpost?

În urmă cu patru ani, participam la o conferință în cadrul căreia era prezentată ideea de a pune nevoile altora mai presus de nevoile noastre personale. Rezonam puternic cu cele auzite, dar în același timp simțeam o frustrare crescândă uitându-mă în jurul meu, la persoanele aflate în sală, și realizând că discuțiile erau mai degrabă teoretice și că punerea în practică a acelor idei de către participanți era oarecum improbabilă.  Am ieșit afară pentru a-mi acorda câteva momente de reflecție, gândindu-mă ce aș putea face eu pentru a aplica mesajul primit în comunitatea mea. 

 

Privind atent în jur, am remarcat în apropierea clădirii un grup mic de oameni strânși în jurul unui foc. Deși locuiau în două corturi confecționate din lemne și cartoane, m-au întâmpinat amabil și chiar miau oferit din hrana lor. Am rămas surprins de generozitatea acestor oameni, iar momentul respectiv m-a marcat profund. Atunci s-a născut prima dată ideea unei inițiative proprii menite să ajute persoanele fără adăpost să-și regăsească drumul pierdut în viață. M-am reîntors grăbit în sală și, însoțit de alți câțiva prieteni, am luat două cutii cu mâncare și am mers împreună să stăm de vorbă cu oamenii străzii, convins fiind că experiența respectivă urma să fie, pentru noi toți, un prilej de îmbogățire sufletească. 

Inițierea și desfășurarea proiectului pilot

La scurt timp după aceea, cu susținerea familiei și a câtorva prieteni apropiați, am început să lucrez ca voluntar cu persoanele fără adăpost. Le-am asistat în demersurile de a obține acte de identitate, le-am ajutat să își găsească slujbe și am acoperit chiria unui spațiu de locuit pentru acestea într-o zonă periferică a capitalei.  

Pe perioada câtorva ani am continuat aceste acțiuni, ajutând peste 30 de oameni fără adăpost. Deși cu mulți am pierdut între timp legătura, cel puțin cinci dintre cei a căror evoluție am urmărit-o au în prezent locuri de muncă și nu mai locuiesc pe stradă. 

Un nou început

Au urmat apoi câțiva ani pe parcursul cărora m-am dedicat mai mult carierei, iar timpul alocat voluntariatului nu a mai fost la fel de mult. Am resimțit însă lipsa satisfacției cu totul speciale pe care mi-o oferea lucrul cu persoanele fără adăpost, ca urmare m-am reîntors la Asociația ”Tineri pentru Tineri România” și am propus o relansare a proiectului, însă de data aceasta într-o formă structurată, la standarde profesionale, pentru a putea asigura sustenabilitatea pe termen lung.

Astfel a luat naștere proiectul ”Redevenim”.

Sperăm că ne veți fi alături în încercarea noastră de a oferi persoanelor fără adăpost șansa reintegrării sociale, pentru a le reda speranța, demnitatea și pentru a-i ajuta să redevină cetățeni independenți. 

 

O puteți face sprijinind activitatea centrului de tranziție pe care l-am înființat cu acest scop în cadrul proiectului nostru.  

Aflați aici mai multe despre cum vă puteți implica.

Redevenim cetățeni responsabili!


O facem ajutându-i pe cei lipsiți de adăpost să-și regăsească încrederea de sine și calea către un trai decent, autosusținut.


Sprijinindu-i și pe ei să Redevină oameni cu o existență firească și cetățeni cu drepturi depline.